Мисија и Визија

Актуелности

Права и услуге

Нисте сигруни шта даље да радите?

Контактирајте нас и сазнајте потребне информације.

Позовите нас

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ГРАДА ЧАЧКА

У Чачку је 24. новембра 2017. године одржана конференција за новинаре „Насиље у породици – родни и старосни аспект“ поводом прославе 58 година од оснивања Центра за социјални рад града Чачка, а учесници су били Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Милица Дачић, заменица градоначелника града Чачка, Ивана Костић, из Основног јаног тужилаштва Чачак и Бранимирка Радосавчевић, директорка Центра за социјални рад града Чачка.
Учесници конференције су говорили о насиљу у породици као озбиљном друштвеном проблему а посебно су истакли родни и старосни аспект.
„Морамо радити на превентивној и саветодованој политици, како би спречили пораст насиља”, изјавила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности. Према речима поверенице Јанковић, родни аспект је у корену сваког насиља.

2017 11 24 dan centra

“Константно указујемо на чињеницу да је дугорочна дискриминација жена кључан фактор кад је у питању проблем насиља у породици. У рад смо укључили сва три ресорна министарства и као резлтат имамо нови закон који женама пружа бољу заштиту. Међутим, само доношење закона није довоњно, морамо се потрудити да он заиста буде спроведен у пракси, како би се смањио број жртава насиља”, нагласила је Јанковић.

Локална самоуправа, као и Центар за социјални рад у Чачку максимално су укључени у програме заштите жена који се спроводе на територији града. Заменица градоначелника, Милица Дачић, истакла је да град као оснивач Центра има обавезу да обезбеди најбоље услове за рад како би била пружена максимална подршка онима којима је то потребно. 

“Озбиљно схаватамо нашу одговорност у побољшању услова живота а норичито оних чија је безбедност угрожена. Из средства буџета града финасирамо бројне пројекте, а за жртве насиља обезбедили смо смештај, али и психо-социјалну помоћ која им је у тим моментима преко потребна”, истакла је Дачић. Она је такође, у наредној години, најавила реконструкцију пословног простора Центра за социјални рад града Чачка, тако да би запослени у Центру 60 рођендан требали да дочекају у новим просторијама.

„Према подацима Центра за социјални рад у 2016. години евидентиран је 471 случај насиља, а од тог броја ¾ су жене жртве. Смештај у Прихватилишту за жртве насиља потражило је 20 жртава насиља“ истакла је Бранимирка Радосавчевић, директор Центра за социјални рад у Чачку.

„Од примене Закона о спречавању насиља у породици, на територији Моравичког округа разматрана су 172 случаја, у 23 израђен је план заштите жртава. Све случајеве разматрају Центра за социјални рад, полиција и тужилаштво“ нагласила је Ивана Костић из Основног јавног тужилаштва.

Посебно је истакнута улога медија и упућен је апел да преузму активну улогу у развијању свести друштва о неприхватљивости насиља у породици.

Марија Војводић

Центар за социјални рад града Чачка