Мисија и Визија

Актуелности

Права и услуге

Нисте сигруни шта даље да радите?

Контактирајте нас и сазнајте потребне информације.

Позовите нас

Дванаест породица из Чачка добило станове у новоизграђеној згради

У организацији Програма подршке Европске уније социјалном становању и активној инклузији, у четвртак 20.04.2023. године у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе“ у Чачку је 12 породица добило кључеве у новоизграђеној згради у насељу Обреж. Станове су добили припадници осетљивих друштвених група: особе са инвалидитетом, ромско становништво, жене жртве породичног насиља и млади који излазе из система социјалне заштите

Свечаном уручивању кључева и уговора присуствовали су: Сузана Пауновић, специјална изасланица председника Републике Србије, Милун Тодоровић, градоначелник, Град Чачак, Емануеле Жиофре, амбасадор, Делегација ЕУ у Србији, Тања Мишчевић, министарка, Министарство за европске интеграције, Никола Селаковић, министар, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Томислав Жигманов, министар, Министарство за мањинска и људска права, Душан Радоњић, помоћник министра, Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, Микела Телатин, директорка, УНОПС Србија, корисници пројекта, чланови пројектнот тима и представници локалне самоуправе.

dvanaest porodica iz cacka dobilo nove stanove 01

Емануеле Жиофре амбасадор Европске уније у Србији нагласио је да смо сведоци резултата колективних напора да се подржи једнакост, солидарност, толеранција и инклузија. ЕУ је поносна што је омогућила да се обезбеди 381 стамбена јединица у 19 градова и општина у Србији. У Чачку ће бити збринуте 44 породице које ће добити своје нове домове у оквиру овог пројекта који се реализује у сарадњи са нашим партнерима из УНОПС-а.Присуство министара и представника власти, показује колико је важно да сви заједно учествујемо у оваквим пројектима. Радећи заједно можемо створити бољу средину за све грађане, без дискриминације.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић је поздравила нове станаре и нагласила да ће сада моћи да започну нови, лепши и сигурнији живот. Како Србија напредује са процесом евроинтеграција, напредује се и са обимом инфраструктурних радова. Уз помоћ ЕУ ради се на изградњи свега онога што нам је неопходно за бољи живот.

Министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је Чачак као један од водећих градова у региону, а 12 станова за кориснике као сигуран кров над главом за ове породице. Важно је да имају економску моћ за живот и да укључивање људи у друштво кроз обуку за одређене вештине које су тражене на тржишту рада, зато ово није само пројекат социјалног становања, већ је и пројекат који има за циљ омогућавање онима који су добили кров над главом да нађу посао, зарађују новац од кога ће моћи да издржавају себе и своју породицу и да измирују трошкове становања у овој прелепој згради.

Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог истакао је да само заједничким снагама и заједничким деловањем можемо помоћи онима који су у статусу маргинализованих група, као и да је помоћ Европске уније омогућила да уз средства града Чачка реализује овај пројекат.

dvanaest porodica iz cacka dobilo nove stanove 03

Пројекат „Не остављајући никога иза себе - адекватно становање и активно укључивање осетљивих група у Граду Чачку“ спроводи пројетни тим Града Чачка и канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у оквиру програма Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији (EU SHAI).

Носилац пројекта је Град Чачак, а партнерске организације су: Центар за социјални рад Града Чачка, Градска стамбена агенција Чачак, Центар за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“, Чачак, Удружење грађана „Иницијатива за развој и сарадњу“ (IDC - Initiative for Development and Cooperation).

Вредност пројекта је 1.410.000 евра, од чега је 1.209.000 донаторска средства ЕУ, а град Чачак учествује са 201.000 евра.