Мисија и Визија

Актуелности

Права и услуге

Нисте сигруни шта даље да радите?

Контактирајте нас и сазнајте потребне информације.

Позовите нас

ТРИБИНА - ОРГАН СТАРАТЕЉСТВА КАО НЕПОСРЕДНИ СТАРАТЕЉ, ЗАКОНСКИ ОКВИР И ПРАКСА

Поводом дана Центра за социјални рад града Чачка дана 24.11.2022. године у просторијама Центра за социјални рад града Чачка организована је трибина на тему: „ОРГАН СТАРАТЕЉСТВА КАО НЕПОСРЕДНИ СТАРАТЕЉ, ЗАКОНСКИ ОКВИР И ПРАКСА“.

Трибину је отворила директорка Центра Бранимирка Радосавчевић која је поздравила представнике града Чачка, Министарства, Републичког завода за социјалну заштиту, удружења правника „Аргумент“, колегинице и колеге из центара као и све остале присутне учеснике трибине и госте. Заменик градоначелника господин Владан Милић је у име града поздравио све учеснике трибине, истако добру сарадњу у досадашњем раду са Центром и пожелео успешан рад свим учесницима трибине.

Јасна Цвијетић, самостална саветница у Министарству за бригу о породици и демографију је иложила своју презентацију на тему „Непосредно старатељство – актуелна решења, упоредна пракса, практична примена и будуће измене института“.

У свом излагању акценат је ставила на актуелна законска решења везана за старaтељство са посебним нагласком на непосредно старатељство. У свом предавању упоредила је нашу законску регулативу и праксу са уређењем ове области са нама блиским земљама као што су Република Српска и Црна Гора. Представница Министарства најавила је измене Породичног закона у делу лишења пословне способности и увођења института државног старатеља.

22 12 01 tribina organ starateljstva kao neposredni staratelj 02

Саветница у Републичком заводу за социјалну заштиту Весна Трбовић, излагала је на тему „Изазови и могућности у реализацији непосредног старатељства“. У свом излагању истакла је неопходност израде норматива и одређивања броја предмета којима се стручни радници могу задужити на нивоу године како би се испоштовала законска процедура и заштитио најбољи интерес корисника. Истакла је да нам евиденција показује да се одступило од почетне идеје да непосредно старатељство буде само у изузетним случајевима а не устаљена пракса у Центрима. Такође је као проблем истакла недовољан број стручних радника у Центрима и да се превелика оптерећеност послом и улогом непосредног старатеља одражава на квалитет рада.

Завршно излагање на трибини „Послови старатељске заштите ЦСР-а и одговорност за накнаду штете“ имао је Владимир Антић, представник удружења правника у социјалној заштити „Аргумент“. Он је на примерима из праксе у којима су центри били солидарно одговорни за штету која су начинила лица под непосредним старатељством привукао нарочиту пажњу присутних. У свом излагању посебно је истакао да је неопходно да стручни радници само добром проценом, адекватним поступањем и поштовањем процедура и Правилника могу заштити себе, струку и Центре.

Учесници трибине су потом узели активно учешће у раду, дискутовали о примерима из праксе и размењивали ставове и недоумице у раду. Као заједнички став учесника трибине истакнута је неопходност даљег развоја услуга социјалне заштите на локалном и регионалном нивоу, како би се корисницима под непосредним старатељством олакшало функционисање у отвореној заштити, а стручним радницима омогућило законито вршење послова старатељске заштите.