Мисија и Визија

Актуелности

Права и услуге

Нисте сигруни шта даље да радите?

Контактирајте нас и сазнајте потребне информације.

Позовите нас

ТРИБИНА "ЗАШТИТА ЖРТАВА НАСИЉА – КООРДИНИСАЊЕ СИСТЕМА"

Центар за социјални рад града Чачка је дана 30.03.2022. године кроз интерактивну комуникацију и пријатну атмосферу успешно реализовао трибину на тему: ЗАШТИТА ЖРТАВА НАСИЉА – КООРДИНИСАЊЕ СИСТЕМА у својим новим пословним просторијама.

Била је ово прилика, након дужег времена, да се представници система социјалне заштите, представници правосудног система, система унутрашњих послова као и локалне самоуправе и невладиног сектора окупе и дискутују о овој изузетно осетљивој и увек интересантној теми, посебно за стручњаке који се њом непосредно баве.

Својим излагањем трибину је отворио представник полицијске управе у Чачку, Зекавица Дарко, који је изнео статистику о броју поступања и изречених Хитних мера у протекле три године у оквиру ПУ Чачак. Такође, појаснио је начин поступања надлежних полицијских службеника од тренутка пријема пријаве.

Представник Центра за социјални рад, Санела Божовић, у својој презентацији појаснила је улогу Центра за социјални рад у координисаном одговору система, а у функцији заштите жртава насиља у породици и партнерским односима.

Трибина је заокружена излагањем Иване Костић, као представника Основног Јавног Тужилаштва, која је представила улогу тужилаштава у покретању и вођењу поступака пред Основним судом. У свом излагању посебно је нагласила да се прилком поступања у случајевима насиља у породици не може посматрати и поступати као у осталим кривичним делима већ се мора приступати системски целокупној породици са којом треба радити дуготрајно и врло пажљиво како би се проблем превазишао. Само санкционисањем насилника не решава се проблем.

tribina zastita zrtava nasilja koordinisanje sistema 02

Излагања предавача изазвала су интересовање, како код представника Центара за социјални рад из окружења, тако и код представника невладиног сектора. Вођена је конструктивна дискусија коју је усмеравла модератор трибине, Весна Томљановић. Изношена су искуства у поступању и изазови са којима се стручњаци сусрећу. Истакнути су примери добре праксе. Од стране невладиног сектора Моравички округ је похваљен с обзиром начин на који се сви ситеми односе према жртвама насиља у породици и партнерским односима.

Доминантна је потреба да се представницима локалне самоуправе предочи могућност и важност отварања саветовалишта у оквиру ког би се спроводио и третман починиоца насиља, чиме би се додатно превенирало насиље у породици и обезбедила адекватнија заштита жртве.