Мисија и Визија

Актуелности

Права и услуге

Нисте сигруни шта даље да радите?

Контактирајте нас и сазнајте потребне информације.

Позовите нас

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА - НАШИХ 60 ГОДИНА

Свечаном академијом која је одржана 22. новембра 2019. године, у чачанском Дому културе Центар за социјални рад града Чачка обележио је шест деценија постојања.

Свечаној академији су присуствовали представници ресорног Министарства, Града, Српске православне цркве, Републичког и Покрајинског завода, Асоцијације центара за социјални рад Србије, Удружења стручних радника, Центара за социјални рад, Установа за смештај корисника, Војске Србије, Основног суда, Полицијске управе Чачак, хранитељи, сарадници из других система и грађани.

2019 11 30 02

Одлуком Народног одбора тадашње општине Чачак, 24. новембра 1959. године основан је Центар за социјално-медицински рад. На почетку свог рада ова установа је запошљавала психолога, социјалног радника, медицинску сестру и административне службенике. Оснивање установе је значило постављање правно-институционалног оквира за Центар за социјални рад.

Директорка Бранимирка Радосавчевић је истакла да се Центар за социјални рад може похвалити стручним кадром, додајући да је то највредније и најважније у социјалној заштити, што потврђују наша чланства у управљачким органима Асоцијације центара за социјални рад, Удружење стручних радника социјалне заштите, Комори социјалне заштите... То јесте важно за установу, јер је она цењена и уважена онолико колико су цењени њени запослени, али је још важније за наше кориснике, јер је услуга коју добијају квалитетнија уколико је пружају стручни, копететни посвећени радници.

2019 11 30 03

Прeдставница Министаратва Јасна Цвијетић истакла је да Центар Чачак обавља послове у складу са јавним овлашћењима и да је сарадња у предходном периоду била добра.

Честитала је запосленима центра овај значајан јубилеј очекујући наставак добре сарадње и у наредном периоду.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, је истако да је његова жеља била да нови простор буде поклон за 60-ти рођендан свим запосленима, али и корисницима. На коначно решење сачекаће се још неколико месеци, и додао да су у току преговори око преузимања зграде у којој се налази Халк банка у коју ће бити смештен и Центар за социјални рад града Чачка.
Поводом јубилеја објављена је и монографија „Наших 60 година“ аутора Миладина Вукосављевића.

У монографији Наших 60 година, издатој поводом јубилеја који данас обележавамо, аутор Миладин Вукосављевић, описујући рад Центра за социјално – медицински рад бележи: „Читаву активност ове установе, од самог почетка њеног постојања, пратиле су извесне тешкоће. Она се најпре суочила с недовољним средствима за покривање свих социјалних проблема које су њени сарадници уочавали. Просторије у које је она смештена, биле су тесне и непогодне, недостајали су и социјални радници, није било ни довољно искуства за прилично обиман рад на терену. Осим што у довољној мери нису били уобличени организациона физиономија и делокруг рада, изостајало је, и то често, и разумевање за послове које су радници Центра обављали“.

На Свечаној академији представљен је и документарни филм о Центру за социјални рад града Чачка.

Социјална заштита као организована друштвена брига о људима у времену када брига о човеку добија нове димензије и садржаје али и бројне облике и значајније домете пред Центар за социјални рад ставља нове задатке. Ту смо да помогнемо и подржимо породице, да својим корисницима пружимо материјалну подршку, обезбедимо им минимум егзистенције, сигурност, ту смо кад децу која су остала без родитељског старања или када им је угрожен живот, развој и здравље због занемаривања или злостављања сместимо у хранитељску породицу, срећни смо када кроз чин усвојења деца добију нову породицу, помажемо породицама да лакше преброде кризне периоде и размотре могућа решења, подршка смо родитељима који се разводе како би помогли својој деци да на најбезболнији начин преброде развод маме и тате, помажемо и нашим старијим суграђанима ако им је потребан смештај у установу социјалне заштите или другу породицу... Позитиван однос према људима, толеранција и емпатија чине суштину нашег позива, а стандарди стручног рада и професионална одговорност изискују стално усавршавање као предуслов за лиценцу за професионалну ангажованост.

Данас, Центар за социјални рад у има 33 запослена радника, али додатно ангажује и три на ПП пословима, 8 волонтера и два приправника. Поред послова јавних овлашћења који су поверени од стране Републике, с циљем обезбеђивања социјалне сигурности кроз материјалну подршку и помоћ породици и њеним члановимс применом различитих облика старатељске заштите, у Центру се данас одлучује о 14 права и коришћењу 5 услуга социјалне заштите из надлежности града Чачка. Центар чине 4 организационе јединице - службе које се старају о заштити деце и младих, одраслих и старих, обављању управно-правних послова и реализацији права и услуга из надлежности града.

Достигнути степен развоја организоване друштвене бриге о социјално угроженима и породично-правне заштите обавезује. Обавезује Центар за социјални рада да заштита корисника прати савремене стандарде стручног рада и да се стално унапређује. Обавезује нашу локалну заједницу, али и шире - друштво и државу, да економски развој буде у функцији достојанства и социјалне сигурности човека. Краткорочно, улагање у социјалну заштиту је потрошња, дугорочно и перспективно, то је инвестирање у људе, у стабилност породице, али и у укупну друштвену стабилност и социјални мир.

2019 11 30 04

На Свечаној академији уручене су повеље Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања, Граду Чачку и Вери Новаковић нашој суграђанки која живи и ради у Италији и која пуне две деценије прикупља помоћ деци без родитељског старања и материјално угроженој деци.

2019 11 30 05

Свечану академију су употпунили ученици музичке школе „Др Војислав Вучковић“ Чачак и вокална солисткиња Мина Матијашевић.

Центар за социјални рад града Чачка